Probleme cu un dinte ciobit – Prevenții și recomandări Mystic Dent
Un dinte ciobit este o problemă comună pentru adulți și copii. De fapt, este destul de ușor să-ți sfărâmi un dinte, în ciuda faptului că smalțul este cel mai dur și mai mineralizat țesut al corpului. În afară de a mușca ceva tare sau de a cădea și a-ți lovi gura în unghi drept, afecțiunile dentare, cum ar fi cariile dentare sau scrâșnirea dinților (bruxism) pot provoca crăparea unui dint, în egală măsură. Dacă recent ți-ați ciobit un dinte, este important să știi despre posibilele probleme cu care te-ai putea confrunta.
Ce se întâmplă dacă nu tratezi un dinte ciobit?
O mică ciobitură pe un dinte poate să nu pară mare lucru, mai ales dacă este un molar pe care nimeni nu îl poate vedea. Ciobiturile mai mici nu sunt de obicei problematice decât dacă sunt ascuțite, atunci ar putea să te zgâria interiorul gurii. Cu toate acestea, dacă zgârietura este semnificativă, ar putea duce la probleme mai grave, cum ar fi durerea, sensibilitatea la cald / frig, respirația urât mirositoare, glandele umflate și chiar rădăcinile infectate.
Fisurile adânci pot avea impact asupra rădăcinii dintelui, ducând la potențiale infecții sau dureri ale dinților. De asemenea, pot provoca cariile dentare, rezultând sensibilitate și respirație urât mirositoare. Ciobiturile și fisurile de toate dimensiunile pot crește și pot cauza probleme mai mari, ceea ce duce la necesitatea canalelor radiculare sau a extracțiilor.
Când trebuie să tratezi un dinte ciobit?
Dacă îți ciobiți un dinte, ar trebui să vizitezi numaidecât medicul dentist. Pentru fisuri minore, de obicei nu vei avea nevoie de o reparație majoră. De cele mai multe ori, se va putea umple dintele ciobit cu o legătură dermică, astfel încât să pară din nou normal. Cu toate acestea, fisuri mai semnificative pot necesita o muncă dentară mai extinsă.
Dacă o fisură este suficient de profundă, acesta poate deteriora pulpa care se află în interiorul dintelui. Pulpa dentară este centrul dintelui, formată din țesut viu, vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv.
Deteriorarea pulpei poate fi extrem de dureroasă și, dacă nu este tratată, se poate infecta. Dacă se întâmplă acest lucru, vei avea nevoie de lucrări dentare mai extinse.
Cum remediază medicul dentist un dinte deteriorat?
Pentru fisuri minore, este posibil ca dentistul să aibă nevoie doar să netezească marginile aspre sau să se umple cu o umplutură dermică care se potrivește cu dintele tău.
Fisurile severe care nu deteriorează rădăcina sau pulpa pot necesita o coroană pentru a proteja dintele de viitoarele infecții.
În situațiile în care pulpa sau rădăcina este deteriorată, este posibil să aveți nevoie mai întâi de un tratament de canal înainte de atașarea coroanei.
Cum să previi ciobirea unui dinte?
Menținerea unei bune igiene orale este primul pas în prevenirea unui dinte ciobit. Asigurându-te că nu ai cariile dentare, te poate ajuta să îți păstrezi smalțul dinților puternic.
Sportivii sunt predispuși la accidentare, mai ales la nivelul feței. Echipamentul de protecție te poate ajuta să salvezi dinții împotriva loviturilor. Medicul dentist te poate ajuta să îți alegi un aparat de protecție a gurii pe care să o porți pe timpul activității.
Dacă ai obiceiuri nervoase, cum ar fi să îți mușcați rozi sau capacul stiloului, îți recomandăm să treci la ceva mai puțin predispus la accidente, cum ar fi strângerea în pumn a unei mingi de stres.
În cele din urmă, ar trebui să încerci să evitați bomboanele tari, gheața sau alte alimente tari de mestecat. Dacă nu poți rezista nevoii pentru dulciuri, evită tentația de a mușca și sparge bomboanele.
Uneori nu este ușor să previi ciobirea unui dinte. Cu toate acestea, cu o igienă orală bună, făcând câteva schimbări cu privire la obiceiurile nervoase și chiar la dietă, îți vei putea păstrați dinții puternici și fără fisuri.
Dacă ai un dinte ciobit și aveți nevoie de o evaluare a deteriorării, echipa noastră de la Mystic Dent îți stă la dispoziție pentru o consultație și îți vom recomanda opțiuni de tratament. Poți face o programare online, aici.