Prevenirea apariției premature a cariilor la copii
Deși un simptom mai întâlnit în rândul adulților, cariile se regăsesc foarte des și în rândurile micuților. Mai specific, 40% din copiii cu vârste cuprinse între 2 și 11 ani dezvoltă carii, un procent chiar îngrijorător! Cel mai comun motiv al apariției acestui fenomen este reprezentat de depunerile zaharoase care ramân prea mult pe dantura copiilor, fie pentru că aceștia nu se spală la timp pe dinți, fie pentru că nu acordă destulă atenție acestui proces.
După cum bine știm, cel mai eficient tratament medical, de cele mai multe ori și cel mai economic, este profilaxia, iar sănătatea dentară nu face excepție. Prevenția cariilor la copii este foarte importantă pentru că asigură sănătatea de lungă durată a sistemului lor dentar, dar de asemenea și la susținerea stimei de sine. Cine nu și-ar dori un zâmbet frumos și curat, cu o dantură sclipitoare?
Un stereotip popular, dar foarte eronat, este credința că dinții de lapte nu necesită atât de multă atenție, deoarece nu sunt permanenți. Adevărul este că sănătatea dinților de lapte influențează foarte mult starea sitemului dentar permanent al viitorului adult. Din fericire, există metode prin care te poți asigura că micuțul tău va avea o dantură impecabilă atunci când crește.
Oferă-i o dietă sănătoasă
Tuturor copiilor le plac dulciurile, e o afirmație căruia nu poate aduce nimeni un contraargument. Și pe bună dreptate, însă excesul de zahăr e în același timp aproape o garanție în ceea ce privește apariția cariilor la copii. De aceea, evită pe cât posibil să îi dai puștiului în mod special sucuri si produse bogate în zaharuri. Poate că nu va fi tocmai fericit, dar cu siguranță îți va mulțumi mai târziu. În plus de asta, fructele, cerealele, mierea și gustările realizate cu aceste ingrediente sunt niște alternative delicioase care nu au nici pe departe același impact asupra danturii.
Asigură-te că cel mic are grijă de igiena orală
La început, când aceștia sunt încă prea mici, ești în totalitate responsabil cu igiena lui orală. Pentru aceasta, asigură-te că îi cureți cu grijă gingiile după fiecare masă cu o cârpă curată umedă. Ulterior, când apar dințișorii, ia-i o periuță soft specială, iar când acesta mai crește puțin deleagă-l să aibă grijă de propria lui dantură, învățându-l cum să se spele corect pe dinți cel puțin 3 minute de trei ori pe zi.
Du-l pe cel mic la controale regulate
O altă metodă de a preveni apariția sau agravarea cariilor la copii, sunt controalele de rutină. De aceea, e indicat ca cel mic să viziteze un stomatolog de cel puțin două ori pe an. O schimbare subtilă în dietă sau comportament e destul să modifice starea de sănătate a danturii celui mic, iar de aceea e bine ca un specialist să se asigure că igiena orală și starea de sănătate a danturii este on point.
Sănătatea danturii copilului tău este un lucru foarte serios de care trebuie să te ocupi activ, iar ulterior să te asiguri că o face el însuși. Inabilitatea de a preveni cariile sau de a le trata cât mai repede cu putință poate duce la agravarea infecțiilor și la potențiale complicații grave în viitor. Vă așteptăm în cabinetul Mystic Dent să vă ajutăm să vă ocupați profesionist de acest lucru.