Ce legătură există între gingivită și paradontoză ?

Pe lista afecțiunilor dentare des întâlnite la pacienții din cabinetul nostru stomatologic se află paradontoza și gingivita. Ambele afecțiuni, netratate la timp de către un dentist, pot cauza probleme dentare grave. Gingivita este, de cele mai multe ori, primul stagiu al paradontozei.

Dar de unde pornesc aceste afecțiuni?

De obicei, gingivita este rezultatul unei igiene dentare precare – din această cauză se formează placa bacteriană la nivelul suprafeței dentare. Această placă bacteriană este un mediu propice pentru dezvoltarea unor microorganisme, care, la rândul lor, secretă anumiți acizi și toxine ce vor irita gingia, provocând o inflamație. Durerile dentare nu apar tot timpul în acest stadiu, dar există alte simptome care ar trebui să te aducă într-un cabinet stomatologic, mai precis simptome ca înroșirea, umflarea și sângerarea gingiilor.

Ignorarea acestor simptome și lipsa unui tratament dentar pot conduce în scurt timp la o infecție, iar aceasta se va extinde spre structura osoasă a dintelui, la alveole (osul în care stă dintele) și către ligamentele care susțin dintele. Serviciile stomatologice de detartraj și periaj profesional sunt câteva metode bune de prevenire a gingivitei. Cu toate acestea, nu toate formele de gingivită generează paradontoza, însă este necesară un diagnostic corect, stabilit de un medic dentist.

Din momentul în care infecția a ajuns în structura osoasă a dintelui, alături de acizii și toxinele din placa bacteriană,  va începe să distrugă țesuturile moi ale dintelui. Gingiile își vor schimba culoarea, devenind roz cel mai adesea, se vor retracta, descoperind tot mai mult din structura dintelui. Va apărea și halena (respirația urât mirositoare), iar dinții vor deveni mobili, existând chiar riscul apariției unor pungi cu puroi la nivelul dinților. În urma tuturor acestor factori, cel mai adesea, se produce căderea dinților. Formele grave de paradontoză contribuie la pierderea tuturor dinților.

În fazele incipiente, gingivita și paradontoza pot fi reversibile, însă, doar cu ajutorul unui tratament stomatologic, stabilit împreună cu un dentist. Îți sângerează gingiile sau observi o schimbare a acestora? Programează-ți cât mai repede o consultație la medicul dentist, pentru a preveni agravarea afecțiunilor dentare!