Ce faci cu măselele de minte?

O expresie populară zice că atunci când ți-a ieșit măseaua de minte, e motiv mare de bucurie: ți-a venit mintea la cap! Dar ce te faci când în loc de bucurii te trezești cu dureri mari de măsea?

Măseaua de minte apare mult mai târziu, în comparație cu ceilalți dinți și molari. În general, fiecare arcadă dentară este alcătuită din cei doi incisivi centrali, doi incisivi laterali, doi canini, patru premolari și patru molari, dispusi simetric. La unele persoane, și măselele de minte, care în mod normal ar trebui să fie în număr de patru, pot fi mai puține, de trei, două sau o măsea de minte. Iar în unele cazuri, există persoane cărora le lipsește această măsea de minte complet.

Media de vârstă în jurul căreia s-au înregistrat cele mai multe apariții ale măselelor de minte este de 25 ani. Dar, bineînțeles, există și excepții, când apar mai târziu sau mai devreme.

Ce probleme pot genera aparițiile măselelor de minte?

În primul rând, dureri. Iar aceste dureri aduc pacienții pe scaunele din cabinetele stomatologice, pentru extracții dentare. Există situaţii în care măseaua de minte rămâne prinsă în os, iar ţesuturile din jurul său se pot inflama, provocând infectarea acestora. Medicul dentist este cel care decide tratamentul şi tot el recomandă extracţia, în cazul unei inflamaţii repetate.

Alte probleme care pot apărea sunt acumularea plăcii dentare sau apariția cariilor, mai greu de tratat în această zonă. Netratate, aceste probleme cauzează dureri intense la nivelul mandibulei și probleme la mestecat.

Oricare dintre aceste probleme necesită o vizită la cabinetul stomatologului, pentru o diagnosticare corectă și aplicarea tratamentului adecvat.