Limba geografică – simptome, cauze și tratament

Atunci când auzim de cuvântul „geografie”, ne gândim, de cele mai multe ori, la expediții, aventuri și călătorii. Dar știai care este legătura dintre geografie și organul omului, limba? Asocierea este dată de o afecțiune inflamatorie a limbii, numită „limba geografică” sau, în termeni medicali, glosita migratorie benignă.
Aceasta afectează până la 3% din oameni, cu predispoziție în cazul femeilor, dar și copiilor sub 6 ani. Specialiștii Mystic Dent, cabinetul stomatologic din Lacul Tei, îți prezintă toate detaliile pe care trebuie să le știi dacă te confrunți cu această problemă.

Cum recunoști o limbă geografică?
Limba geografică se distinge prin pete roșii cu forme neregulate, de regulă cu marginile ușor ridicate, fapt ce oferă limbii un aspect de hartă geografică. Aceste leziuni migrează în diferite părți ale limbii, iar cel mai des afectate sunt cele 2/3 anterioare , marginile și vârful. Din fericire, limba geografică nu este alarmantă, nu cauzează alte probleme de sănătate și nu are legătură cu cancerul sau infecțiile. Pe lângă aspectul ei specific, alte simptome frecvente sunt: arsuri, sensibilitate crescută la gusturi intense, cum ar fi condimentele, zahărul sau sarea.

Din ce cauză apare limba geografică?
Cauzele limbii geografice nu au fost până acum descoperite de către medici și nu se cunoaște modalitatea prin care se poate preveni această afecțiune. Limba geografică a fost asociată alergiilor, dereglărilor hormonale, psoriasisului sau deficitului de vitamina B, însă încă este nevoie de cercetare pentru a înțelege mai bine aceste posibile conexiuni. De asemenea, trebuie să știi că petele apărute pe limbă pot să se mențină pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp, pot să dispară sau să reapară ulterior.

Cum se tratează limba geografică?
De cele mai multe ori, limba geografică nu necesită tratament medical. Dacă simptomele devin insuportabile, la Mystic Dent, cabinetul stomatologic din sectorul 2, sfatul stomatologilor noștri este de a evita alimentele care îți creează disconfort. În plus, în urma unui consult specializat, medicul îți poate prescrie medicamente pentru durere, antifungice topice sau corticosteroizi, în funcție de gravitatea situației. De asemenea, se poate recomanda suplimentarea cu complex de vitamina B.

În concluzie, limba geografică nu este o afecțiune care trebuie să te sperie. Totuși, dacă observi schimbări de structură la nivelul limbii tale, senzații de sensibilitate și arsură, stomatologii Mystic Dent te așteaptă la un consult. Programează-te online! https://www.mysticdent.ro/programari-online/