Îngrijirea orală a copilului meu

Dacă suntem acasă, iar până acum nu am avut timp să îl învățăm pe cel mic cum ar trebui să își îngrijească dințișorii, este timpul să o facem acum! Cum să îți convingi copilul că spălarea și îngrijirea dințișorilor este necesară și, totodată, plăcută? Specialiștii Mystic Dent sunt aici să îți explice mai multe despre îngrijirea orală a copilului tău, dar și să te învețe mici trucuri despre cum să devină o rutină zilnică!

Importanța îngrijirii orale

Este bine să știi că, apariția primului dințișor al copilului tău trebuie să dea startul îngrijirii orale. Dacă cel mic are doar câteva luni, sfatul nostru este să îi cureți dințișorul/dințișorii cu o periuță cu peri moi și margini rotunjite, pentru a nu-i răni gingia. Perierea doar cu puțină apă poate fi suficientă, însă, în unele cazuri, se recomandă folosirea unei paste de dinți pentru copii, care se folosește în cantitate mică, de dimensiunea unui bob de mazăre.

Pe măsură ce bebelușul crește, periajul dinților devine din ce în ce mai important. Spală-l pe dinți de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor pentru a îndepărta placa bacteriană. Periază prima dată partea interioară a danturii, înainte și înapoi, apoi partea exterioară, înclinând periuța de-a lungul liniei exterioare a gingiei. Cu vârful periuței, curăță în spatele fiecărui dinte frontal, de sus în jos, iar la final, periază și limba! Nu uita de folosirea zilnică a aței dentare! Lipsa utilizării acesteia poate cauza tartru și sângerări gingivale.

Cum convingi copilul să se spele pe dinți?

• Pentru început, lasă-l pe cel mic să își aleagă singur pasta și periuța de dinți pentru copii. Poate va alege o periuță de dinți cu un personaj animat preferat sau poate o culoare favorită. Pastele de dinți vin, de asemenea, într-o varietate de arome delicioase, cum ar fi ciocolata sau fructele. Va fi foarte încântat să decidă care îi place mai mult și le va folosi apoi cu mai mult drag.
• Nu îl bate la cap să se spele pe dinți și, mai ales, nu îl forța! Copilul tău trebuie să înțeleagă că această activitate este una plăcută. Pentru început, lasă-l pe el să aleagă zilele în care dorește să se spele și, treptat, acest lucru îi va intra în obișnuință.
• Nu uita! Modelul cel mai bun de urmat a unui copil este chiar părintele lui. Copiii au tendința să își imite părinții în tot ceea ce fac, așa că nu ezita să îl iei cu tine în baie atunci când te speli pe dinți, dimineața și seara, iar apoi oferă-i și lui periuța de dinți.