Program : Luni - Vineri 09:00 - 20:00
  Contact : 0757 017 017

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Este necesară extracţia măselelor de minte?

De la caz la caz, medicul stomatolog decide dacă este necesară extracţia măselelor de minte sau nu. Atunci când se optează pentru punerea unui aparat ortodontic, cel mai adesea se recurge la extracţia acestora De asemenea, se recomandă extracţia acestora în cazul în care au erupt într-o poziţie anormală sau dacă sunt semiincluse în os, pentru a preveni apariţia periocoronaritei (inflamarea gingiei şi a osului din jurul molarului de minte).

Este posibil să nu am măsele de minte?

Da, în cazul anumitor persoane este posibil să nu existe mugurele molarului de minte sau că acesta să fie inclus în os. Acest lucru se poate verifica doar cu ajutorul unei radiografii.

Cât de des este recomandat să vizităm medicul stomatolog?

Este recomandat a se efectua un consult de rutină de două ori pe an, pentru servicii de igienizare profesională şi pentru verificarea condiţiei dentare. Aceste vizite preventive scad riscul apariţiei unor probleme grave ale danturii.

De ce este detartrajul important şi de câte ori trebuie el realizat?

Detartrajul este un procedeu foarte important pentru îndepărtarea tartrului, reduce considerabil riscul de apariţie al parodontitelor şi deteriorarea smalţului dinţilor. Parodontitele au ca efect pierderea dinţilor. Se recomandă efectuarea unui detartraj de cel puţin două ori pe an. La pacienţii cu aparate ortodontice sau lucrări fixe, detartrajul ar trebui făcut o dată la 4 luni.

Ce pot însemna gingiile umflate şi sângerânde şi cum se previne acest simptom?

Sângerarea gingivală este cea mai des întâlnită afecţiune. Simplele sângerări pot fi primele semne ale unei boli parodonale. Sângerarea gingiei poate fi un semn al gingivitei. Această afecţiune are însă, mai multe cauze:carii netratate, obturaţii neşlefuite sau puse în exces şi care se sprijină pe gingie; tartrul, fumatul excesiv şi lipsa igienei dentare. Pe lângă aceşti factori mai există şi factorii sistemici; se întâlnesc astfel gingivita de sarcina, gingivita de pubertate, gingivita cauzată de medicamentele contarceptive şi gingivita apărută în cursul unor boli sistemice cum ar fi diabetul, leucemii, anemii sau carenţe vitaminice. Gingivita se tratează printr-o igienă riguroasă, prin folosirea auxiliară de aţă dentară, apă de gură, periuţe interdentare. Se recomandă vizitele regulate la stomatolog de două ori pe an pentru o igienizare profesională şi pentru un diagnostic cât mai corect, alături de un tratament adecvat.

Cum se îngrijesc corect dinţii copiilor?

Dinţii copiilor trebuie spălaţi încă de la apariţia primului dinţişor de lapte. Este indicată obişnuirea lor încă de la vârste fragede cu spălarea dinţilor de 2 ori pe zi. Evitaţi să le oferiţi biberonul cu lapte sau alte lichide îndulcite înainte de culcare, pentru că acest lucru favorizează apariţia cariilor de biberon. Atenţie sporită şi la gestul de sugere al degetului, care poate favoriza apariţia înghesuirilor dentare.

Care sunt regulile de bază pentru îngrijirea dinţilor?

Există câteva reguli de bază pentru îngrijirea dinţilor prin care se poate asigura sănătatea de durată a danturii fiecăruia. Pentru aceasta, este necesară o consultaţie de rutină la medicul dentist cel puţin o dată la şase luni. Periajul de două ori pe zi, cu o durată de cel puţin 3-4 minute previne apariţia cariilor şi ajută la păstrarea unei bune igiene dentare. Periajul dinţilor trebuie realizat cu o mişcare circulară, dinspre gingie spre dinte, cu periuţa de dinţi aşezată pe dinte, la un unghi de 45 de grade. De asemenea, periuţele de dinţi ar trebui să fie cât mai moi, pentru a preveni leziunile gingiilor. Se recomandă schimbarea periuţelor de dinţi o dată la 3 luni, iar ca mijloace auxiliare de îngrijire se pot folosi aţa dentară, apa de gură şi periuţele interdentare.

Ce sunt cariile, cum se formează ele şi cum le putem preveni?

Cariile dentare reprezintă distrugerea ţesutului dur al dintelui. Apariţia cariilor este influenţată de stilul nostru de viaţă, respectiv de igienă noastră dentară, de alimentaţie, dar şi de factorul ereditar. Cariile netratate pot distruge dinţii şi pulpa dentară, producând abcese dentare, reacţii periapicale şi granuloame.

Caria se produce în timp, prin acţiunea acizilor produşi de bacteriile din placă bacteriană de pe suprafaţă dinţilor, în urmă consumului de alimente bogate în carbohidraţi. Apariţia cariilor dentare se poate preveni prin periaj de cel puţin 2 ori pe zi şi folosirea aţei dentare, prin controale dentare de rutină, prin adoptarea unei diete echilibrate în zaharuri şi amidon, prin utilizarea produselor de igienă dentară îmbogăţite cu fluor. De asemenea, mai ales în cazul copiilor, se recomandă tratamentele de fluorizare specializate, la cabinetul dentar.

Ce este tartrul, de ce se formează el şi cum putem preveni apariţia tartrului?

Tartrul reprezintă depozitele de placă bacteriană care se mineralizează şi se depun pe suprafaţa dinţilor. Acesta se formează din sărurile conţinute de salivă umană, fiind predominant în apropierea glandelor salivare, respectiv pe dinţii frontali mandibulari şi dinţii posteriori maxilari. Tartrul reprezintă principalul factor în apariţia gingivitelor şi a bolii parodontale.

Pentru a preveni apariţia tartrului este necesară îndepărtarea depozitelor de tartru periodic, o dată la 3-6 luni.