Efectele negative ale fumatului asupra danturii

Este arhicunoscut faptul că țigările dăunează sănătății noastre și provoacă afecțiune grave, iar primele gânduri se duc spre bolile de inimă sau de plămâni. Însă consecințele fumatului sunt la fel de nefaste întregului organism, inclusiv danturii noastre.

Este bine să cunoaștem riscurile asupra cărora ne expunem atunci când alegem să ne aprindem o țigară și cum putem preveni apariția unor afecțiuni dentare grave. Iată câteva dintre efectele fumatului asupra danturii noastre:

  1. Îngălbenirea dinților

Dinții au o suprafață poroasă, nicotina reușește să penetreze smalțul și să-l păteze. În timp, dinții capătă o culoare din ce în ce mai închisă și nu-și pot recăpăta albul decât prin procesul de albire profesională.

  1. Depunerea plăcii bacteriene și a tartrului

Saliva are rol de protejare și curățare a danturii. Fumatul reduce cantitatea de salivă din cavitatea orală și astfel este favorizată formarea plăcii bacteriene, iar tartrul se depune mult mai repede pe dinți.

  1. Formarea cariilor

Scăderea secreției de salivă este strâns legată de apariția cariilor. În lipsa unei cantități ideale de salivă, resturile de mâncare nu sunt înlăturate corect, creând un mediu prielnic apariției cariilor.

  1. Gingii afectate

Fumatul dăunează circulației normale a sângelui, ceea ce provoacă afecțiuni la nivelul gingiilor: inflamare, sângereare sau retracție. Acestea pot fi semne ale unor boli parodontale și este necesar să consultați medicul stomatolog în oricare dintre situații.

  1. Respirația urât mirositoare

Substanțele dăunătoare și urât mirositoare din țigări se depun pe dinți, gingii și limbă, provocând halena cronică.

  1. Încetinirea procesului de vindecare

Fie că este vorba de un tratament parodontologic, extracție dentară sau chirurgie orală, vindecarea este îngreunată din cauza obiceiului de a fuma. În cazul implanturilor dentare, rata de succes este mai mică, iar riscul de infectare mai mare. Aceste situații pot fi evitate, dacă renunțăm temporar sau definitiv la fumat.

  1. Expunerea la cancer oral

Fumătorii sunt mult mai expuși cancer de gât, limbă, buze sau gât. Cele mai multe cazuri se înregistrează la persoane de peste 50 ani. Chiar dacă ați renunțat la fumat, puteți fi expus în continuare riscului, de aceea este ideal să nu săriți peste controlul de rutină la cabinetul stomatologic o dată la 6 luni, pentru a putea identifica la timp orice situație nedorită.

Acestea sunt cele mai notabile dintre consecințele fumatului asupra danturii. Cele mai multe au un efect vizibil și reprezintă semne ale necesității unui control la cabinetul stomatologic. Ideal este să renunțăm definitiv la acest obicei, însă, chiar dacă nu reușim, nu trebuie să ignorăm sub nicio formă efectele nefaste pe care le are asupra danturii noastre. Orice mic efort este mai bun decât lipsa unui efort cu totul.