Demineralizarea dentară la copii – cauze și tratament
Demineralizarea dentară la copii – cauze și tratament
Demineralizarea dentară este o reală problemă pentru copii, reprezentând primul pas către apariția cariilor. În acest proces, mineralele precum calciul se pierd de la nivelul smalțului și duc la subțierea acestuia, făcându-l mult mai expus la acțiunea plăcii bacteriene. Principala problemă în aceste cazuri este igiena dentară necorespunzătoare a copilului, dar și vizita întârziată la medicul dentist. Specialiștii Mystic Dent, de la cabinetul stomatologic din Lacul Tei, îți prezintă cauzele și modalitățile de tratament ale demineralizării dinților de lapte.
Cauzele demineralizării dentare
Atunci când vine vorba despre cauzele demineralizării dentare, este greu de stabilit ce a generat această afecțiune. Specialiștii sunt de părere că problema apare încă din timpul sarcinii, în săptămânile 7-10, din cauza lipsei de informare a mamelor cu privire la alimentație, suplimentarea cu vitamine și minerale. Pentru a evita riscul apariției demineralizării dentare la copilul tău, specialiștii Mystic Dent – cabinetul stomatologic din sectorul 2 – îți recomandă o alimentație sănătoasă, bogată în produse neprocesate, fructe și legume, dar și suplimente precum vitamina D, vitamina K, fosfor, magneziu, acid folic, care contribuie la mineralizarea coroanelor dinților de lapte.
Un alt factor care declanșează demineralizarea dentară este lipsa igienei orale a bebelușului. Încă din primele luni de viață, chiar dacă celui mic nu i-au apărut încă primii dințișori, igiena orală nu ar trebui să lipsească. La cabinetul stomatologic din Lacul Tei, medicii recomandă masarea gingiilor, obrajilor și gingiilor cu un tifon înfășurat pe deget, pentru a înlătura bacteriile formate.
Tratarea demineralizării dentare
Înainte de a stabili modalitățile de tratament, medicul stomatolog trebuie să stabilească dacă este vorba despre o demineralizare dentară sau despre o hipomineralizare dentară. Se șterge dințișorul cu un rulou sau cu un spray cu aer, întrucât demineralizarea se observă pe dintele uscat, apoi se stabilește tratamentul. În funcție de vârsta celui mic, dar și de obiceiurile lui alimentare și de igienă orală, putem recomanda o pastă cu fluor, cu care periajul trebuie făcut de două ori pe zi, în special seara, înainte de somn. De asemenea, putem recomanda creme pentru remineralizarea smalțului, dar și ședințe de fluorizare în cabinetul de stomatologie.
Problema demineralizării dentare la copii este o afecțiune căreia trebuie să i se acorde o atenție sporită încă de la început, pentru că duce, în timp, la carii și la pierderea dinților de lapte.
Mystic Dent – cabinetul stomatologic din sectorul 2 – vă așteaptă pe tine și pe copilul tău la un consult specializat, împreună cu cele mai bune sfaturi pentru o dantură sănătoasă!