De ce apare abcesul dentar și cum poate fi eliminat?

De multe ori, corpul nostru ne spune când ceva nu este în regulă. O durere de cap ar putea însemna oboseală sau stres, iar o durere de spate ne-ar putea avertiza de postură incorectă. În același mod, un abces dentar ne spune că există o problemă la nivelul danturii.

Ce este abcesul dentar?

Abcesul este o infecție bacteriană, ce se manifestă prin apariția unui săculeț de puroi, însoțit de o durere pulsantă, locală. Se dezvoltă, de obicei, în cazul unei complicații a unei infecții dentare sau al unei carii netratate la timp.

Abcesul dentar nu trece de la sine, el se vindecă doar în urma unor proceduri în timpul unei vizite la cabinetul stomatologic. Netratat, poate atrage consecințe destul de grave, infecția putând să se răspândească spre țesuturile învecinate ale zonei afectate.

Cum poate fi tratat?

Puteți scăpa de abces doar cu ajutorul medicului stomatolog. Primul pas al tratamentului este drenajul. Acest proces presupune eliminarea puroiului colectat în infecție – fie printr-o mică incizie la nivelul gingiei, fie prin frezare la nivelul dintelui afectat.

În funcție de gravitatea situației, tratamentul poate continua în două feluri. În cazul în care infecția nu a evoluat prea mult, este nevoie de o obturație de canal, urmată de reconstituirea dintelui cu ajutorul unei coroane dentare. Dacă, însă, infecția a fost mult mai avansată, va fi necesară chiar extracția dintelui afectat, de aceea este important să ajungeți la cabinetul de stomatologie cât de curând posibil după apariția abcesului.

Cum putem preveni dezvoltarea abcesului dentar?

Pentru a putea preveni apariția unui abces, trebuie să ne gândim la ceea ce îl provoacă.

  1. Infecțiile dentare și cariile netratate sunt cauze comune ale dezvoltării abcesului. De aceea recomandăm controalele de rutină de două ori pe an, pentru ca medicul dentist să poată depista și trata din timp problemele dentare, înainte ca ele să se agraveze.
  2. Tot în scopul prevenției cariilor și a infecțiilor bacteriene, insistăm asupra igienizării corecte a danturii: periaj, ață dentară, apă de gură, ca parte a rutinei zilnice și detartraj și periaj profesionist în cabinetul de stomatologie, de două ori pe an.
  3. Abcesul poate fi provocat și de microtraumatisme, cum ar fi mici bucăți de mâncare (o coajă de pâine, floricele de porumb, etc) care pot zgâria gingia. Pentu asta, trebuie să acordăm puțin mai multă atenție când mestecăm alimente care ne pot înțepa sau răni gingiile.

De îndată ce vă confruntați cu apariția abcesului dentar, faceți-vă o programare la cabinetul de stomatologie. Abcesele nu apar din senin, ci sunt rezultatul unei neglijențe sau probleme parodontale, care trebuie rezolvată cât de repede posibil, înainte să se agraveze. Medicul stomatolog vă va ajuta, nu doar să scăpați de durerea neplăcută, ci și să vă recăpătați sănătatea dentară.