Ce trebuie să știi despre igiena orală acasă

Ce trebuie să știi despre igiena orală acasă

Înainte de vizita la medic, fiecare dintre noi are de împlinit un obiectiv mult mai simplu și mai puțin intimidant: igiena orală la domiciliu. Profilaxia este în general cel mai bun tip de medicină, iar o igienă eficientă și constantă te poate feri de multe complicații ce pot apărea la nivelul cavității bucale.

Periajul, pasta de dinți, periuța. Trei piloni importanți ai igienei orale acasă

Dacă pentru un cavaler instrumentul principal e sabia lui, în lupta cu cariile arma noastră este periuța de dinți. Acestea vin în nenumărate forme și culori, dar nu doar aspectul le diferențiază. Ele variază prin dimensiuni, dar și prin materialul și textura filamentelor. Cel mai bun mod de a știi care e cea mai potrivită pentru tine este să o probezi, însă nu te sfii să ceri medicului stomatolog o recomandare. În orice caz, oricât de atașat ai fi de periuța ta, nu uita să o schimbi la cel mult 3 luni de zile! Și mai important decât tipul de periuță pe care o alegem este tehnica de periaj. Un proces complet de periere a dinților se desfășoară timp de cel puțin 3 minute, iar mișcarea corectă se produce dinspre gingie spre dinte. Nu fi totuși prea agresiv atunci când te speli de dinți, deoarece poți afecta cavitatea bucală, provocând retracții gingivale sau abraziunea zmalțului.

Pastele de dinți, și ele importante în procesul de igienă orală acasă, vin în cel puțin la fel de multe variante ca periuțele. Indiferent de sortiment, marea lor majoritate acționează în mod similar și are un scop pricipal comun: curățarea dinților și oferirea unei respirații proaspete. Pentru situații speciale precum anumite sensibilități sau alergii, consultă-ți medicul dentist, ce îți va prezenta cea mai validă opțiune.

Spațiile dintre dinți sunt zone în care periuța ajunge greu, în consecință sunt locuri propice pentru depunerile alimentare și tartru. Fii fără grijă însă, pentru că ața dentară îți sare în ajutor! Ața trebuie trecută ușor prin locul de contact dintre doi dinți și mișcată în semicerc în jurul bazei dintelui. Apoi, aceasta trebuie trecută în sus și în jos prin spațiul interdentar, pentru a elimina și reziduurile din zona respectivă. Pentru persoanele cu spații mari între dinți, este recomandată peria interdentară pentru a elimina placa bacteriană eficient. Este important pentru acest tip de periuță să alegem corect mărimea și să înțelegem tehnica de curățare, așa că, din nou, cel mai indicat este să ne întrebăm stomatologul.

Cu efecte benefice igienei orale acasă este și dușul bucal. El este recomandat în special în situațiile particulare, în care periuța de dinți nu este suficientă, iar intervenția aței dentare poate avea ca efect secundar împingerea resturilor alimentare în gingie sau chiar producerea unor leziuni supărătoare. În egală măsură, el este recomandat a fi utilizat și în cazurile în care există coroane, proteze, implanturi, fațete sau aparate ortodontice, ori când cavitatea bucală prezintă așezări atipice ale dinților.

Dușul bucal poate îndepărta până la 99% din placă, în zonele în care este folosit. Totodată,  este cu 50% mai eficient în comparație cu ața dentară obișnuită. 

Ultima, dar nu și cea din urmă, este apa de gură. Se găsește în comerț în două forme, cosmetică sau terapeutică. Apa de gură cosmetică doar îndepărtează temporar respirația mirositoare și lasă un gust plăcut. Cea terapeutică însă, are în compoziție ingrediente active ce cotrolează și reduc o varietate de probleme, precum placa bacteriană, gingivita și regenerarea țesuturilor în urma accidentărilor sau intervențiilor chirurgicale.

Poate că unora din noi ni se poate părea un proces complicat, dar garantăm că puțină disciplină și practică pot face minuni, iar multe intervenții mai serioase pot fi evitate cu mult înainte să devină o urgență, prin simpla atenție asupra igienei orale zilnice la domiciliu.