Ce trebuie să știi despre caria de biberon

caria de biberon

Ce trebuie să știi despre caria de biberon

Un stereotip popular în rândul părinților este că sănătatea dinților de lapte a micuților nu este atât de importantă, deoarece aceștia cad oricum și sunt înlocuiți de dinții permanenți. Din păcate însă, igiena orală precară în prima parte a vieții poate influența dramatic sănătatea danturii cu care, ideal, rămânem toată viața. Este important astfel să prioritizăm igiena dentară a copiilor noștri și să vizităm regulat dentistul pentru controale de rutină sau dacă aceștia se plâng de vreun disconfort sau durere în zona cavității bucale.

Caria de biberon este nu doar una din cele mai întâlnite condiții la copiii de până la trei ani, ci este și o afecțiune severă ce atacă rapid structura și integritatea danturii. Ea apare pe dinte sub forma unei pete alb-gălbuie lângă gingie. Se extinde repede pe toată suprafața acestuia și se manifestă în primă fază asimptomatic, motiv pentru care deseori părinții observă afecțiunea când deja cel mic se plânge de durere iar caria este deja serioasă. Este indicat să verificăm constant dinții copiilor, iar dacă observăm orice fel de pată pe aceștia, să îi ducem cât mai repede la un consult stomatologic.

Consumul de lapte, bogat in zaharuri și lactoză și băuturile îndulcite consumate înainte de culcare sunt cele mai comune motive din care apare caria de biberon. Primul efect pe care îl are aceasta asupra dinților, dincolo de aspectul estetic, este demineralizarea dinților. Acționează foarte dinamic, atacând coroana dintelui pană când aceasta dispare aproape în totalitate. Ulterior, dacă nu e tratată, se extinde repede către ceilalți dinți. Cei mici dezvoltă astfel o sensibilitate la lichide și alimente reci și dulciuri, iar în cazul mai multor carii de acest gen, aceștia pot refuza complet să mănânce, din cauza durerii.

 Am înțeles până acum despre caria de biberon că apare din cauza zaharozei din lapte și alte lichide îndulcite, că este o afecțiune comună dar cât se poate de serioasă și că acționează foarte rapid, deci minimizăm daunele provocate de aceasta verificând mereu dantura micuțului, prin urmare constatând imediat dacă ceva e în neregulă.

Cum creștem însă șansele să nu apară caria de biberon? Odată ce primul dinte erupe, începem curățarea cu o periuță și pastă recomandată conform vârstei de către un specialist. Limitarea pe cât posibil a zaharurilor din alimentație și a folosirii unei suzete sunt de asemenea acțiuni importante pe care le putem face pentru a prevenii afecțiunile danturii celor mici.

Cu puțină atenție, disciplină (atât din partea noastră, cât și a piticilor) și vizite ocazionale la dentist, putem preveni caria de biberon și îmbunătăți foarte mult șansele ca aceștia să crească cu un zâmbet sănătos și imaculat, pentru care ne vor fi recunoscători cu siguranță.