Ce e de făcut în legătură cu sensibilitatea dentară?

Durerea cauzată de sensibilitatea dentară pare o problemă nesemnificativă, dar pentru cei care se confruntă cu ea zilnic, poate ajunge să fie o situație frustrantă. Să mănânci înghețata preferată sau doar să muști dintr-un măr poate deveni instant o activitate foarte dureroasă.

Pentru a înțelege mai bine cum putem combate sensibilitatea dentară, să facem un pas îapoi și să vedem de ce ne-am putea confrunta cu această problemă.

Ce declanșează durerea dentară?

Persoanele care suferă de sensibilitate dentară pot simți durere sau disconfort la rădăcinile dinților afectați ca răspuns la anumiți declanșatori.

Principalul simptom al sensibilității dinților este disconfortul sau durerea ascuțită ca răspuns la:

  • Alimente și băuturi reci
  • Alimente și băuturi calde
  • Alimente și băuturi acide
  • Alimente și băuturi dulci
  • Aer rece
  • Apă rece
  • Clătiri pe gură pe bază de alcool
  • Periajul sau folosirea aței dentare

Simptomele pot apărea și dispărea, fără niciun motiv evident. De asemenea, pot varia de la ușoare la puternice.

Care sunt cauzele sensibilității dentare?

Unele persoane pot avea o sensibilitate crescută datorită smalțului mai subțire. Smalțul este cel mai puternic strat exterior al dintelui, care servește la protejarea acestuia.

În timp, smalțul poate fi subțiat din cauza:

  • Periajului cu o periuță de dinți cu peri tari
  • Presiunii prea mari asupra dinților în timpul periajului
  • Bruxismului
  • Consumului excesiv de alimente și băuturi acide
  • Îngrijirea orală precară (acest lucru determină demineralizarea smalțului)

Uneori, sensibilitatea dinților poate semnala alte probleme de sănătate orală, cum ar fi:

  1. Retracția naturală a gingiei

După vârsta de 40 de ani, gingiile pot începe să se retragă și să expună rădăcinile dinților. Acestea din urmă nu sunt acoperite de stratul de smalț, deci sunt mult mai sensibile decât restul danturii.

  1. Boli ale gingiilor

Acumularea de placă și tartru pe dinți poate face ca gingiile să se retragă. Uneori, bacteriile dăunătoare se pot instala și pot începe să distrugă sprijinul osos al dinților, numit cementum. Obiceiurile dăunătoare, cum ar fi fumatul sau mestecarea tutunului, pot duce, de asemenea, la boli ale gingiilor.

Opțiunile de tratament pentru retragerea gingiilor includ curățarea profundă a dinților. În timpul acestei proceduri, tot tartrul și placa sunt răzuite de sub linia gingiei.

  1. Un dinte crăpat

În cazul unui dinte crăpat, fisura se poate răspândi până la rădăcina dintelui. Veți începe să simțiți durere când dintele este expus la rece sau fierbinte.

Modul în care fisura poate fi remediată depinde de cât de profundă este. Dacă este o fisură mai mică ce afectează doar coroana dintelui, medicul dentist va putea să o remedieze cu o umplere regulată.

  1. Carii dentare

Cariile sau potențialele leziuni ale dinților pot duce, de asemenea, la o sensibilitate crescută a dinților. Dacă aveți sensibilitate localizată într-un dinte, durere la mușcături sau la mestecat sau pete pe suprafața dintelui, ar trebui să vizitați imediat medicul dentist.

Cum se poate calma durerea cauzată de sensibilitatea dentară acasă?

  1. Nu te peria prea apăsat

Mulți dintre noi suntem vinovați de periajul agresiv, dar folosirea acestei presiuni poate face mai mult rău decât bine. Periajul normal, ușor va îndepărta placa la fel de bine. Folosiți o periuță de dinți oscilantă cu peri moi, pentru a vă curăța eficient dinții, fără a vă pune prea multă presiune. Acest lucru vă va ajuta să vă păstrați smalțul dinților curat și puternic, fără a provoca daune în timpul procesului de curățare.

  1. Folosiți pastă de dinți pentru dinți sensibili

Există multe varietăți de pastă de dinți disponibile astăzi care vizează dinții sensibili. Puteți să le utilizați ca înlocuitor pentru pasta de dinți obișnuită, deoarece acestea pot ajuta la ameliorarea durerii.

  1. Utilizați apă de gură cu fluor

Clătirea zilnică cu o apă de gură cu fluor sau utilizarea unui gel poate să vă ușureze sensibilitatea dentară. Flourul ajută la formarea mineralelor din dinți. Acest lucru ajută la întărirea smalțului în timp ce blochează terminațiile nervoase care provoacă durere.

  1. Evitați scrâșnirea dinților

Scrâșniți din dinți când sunteți stresat, speriat sau anxios sau chiar când dormiți? Această activitate poate face ca stratul protector de pe exteriorul dintelui să se uzeze în timp. Aceasta expune dentina, stratul sensibil de sub dinte, ceea ce duce la sensibilitate mai ales atunci când se confruntă cu temperaturi calde sau reci. Dacă încleștați dinții din stres, încercați să identificați factorii de stres și să luați tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau terapia. Dacă scrâșniți din dinți noaptea, discutați cu medicul dentist despre un aparat de gură care vă poate ajuta să vă protejați dinții în timp ce dormiți.

  1. Evitați să consumați alimente și băuturi acide

Știm cu toții cât de dăunătoare este mâncarea nesănătoasă și, în cele din urmă, puteți plăti costul sensibilității dinților. Consumul de băuturi carbogazificate, carbohidrați cu conținut ridicat de zahăr și bomboane lipicioase va afecta, de asemenea, smalțul dinților. Încercați să le evitați și, în schimb, rămâneți la fructe și legume mai bogate în fibre și iaurt simplu, care vă vor ajuta să luptați împotriva acidului și bacteriilor.

De asemenea, puteți bea ceai negru sau verde sau puteți mesteca guma fără zahăr. Și dacă se întâmplă să mâncați ceva acid, nu va spălați pe dinți imediat.

  1. Faceți o pauză de la albirea dentară

Albirea dinților cu produse speciale vă poate sensibiliza dinții. Cu toate acestea, acest lucru dispare de obicei la scurt timp după tratament. Însă, dacă acesta este ceva pe care îl utilizați în mod regulat, ar putea provoca, de asemenea, deteriorarea smalțului dinților. Deci, evitați tratamentele de albire a dinților pentru a vedea dacă sensibilitatea scade.

  1. Programați-vă pentru o consultație la medicul dentist

Dacă descoperiți că sensibilitatea dentară persistă și durerea nu întârzie să apară atunci când mâncați sau beți, atunci este timpul pentru o întâlnire cu medicul dentist. Ar putea exista factori mai mari în joc, cum ar fi un dinte fisurat, o boală a gingiei sau o umplutură slabă. Și cu cât dentistul poate arunca o privire mai devreme, cu atât mai repede puteți obține tratamentul necesar pentru a scăpa de durere.

Tratamentul pentru sensibilitate dentară

Dacă remediile casnice pentru dinții sensibili eșuează, medicul dentist poate folosi câteva lucruri pentru a vă ajuta să vă ameliorați durerea:

  • Gel cu fluor
  • Pasta de dinți pentru dinți sensibili
  • Umpluturi pentru a acoperi rădăcinile expuse
  • Aparat de protecție a gurii împotriva scrâșnitului din dinți (bruxism)
  • Pastele desensibilizante
  • Pentru cazuri mai grave, un dentist poate recomanda un tratament de canal.

Dacă vă întrebați ce puteți face în privința dinților sensibili, este crucial să nu evitați îngrijirea dentară, deoarece situația s-ar putea înrăutăți. Ignorarea durerii poate înrăutăți lucrurile, așa că solicitați sfatul unui profesionist imediat ce observați disconfort.