Ce este hipersensibilitatea dentară?
Alimentele sau băuturile reci sau calde, cele acide sau dulci, sunt factori care pot afecta dinții, iar dacă apar dureri acute și scurte, înseamnă că suferi de hipersensibilitate dentară.
În general, persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani pot suferi de hipersensibilitate dentară, care apare atunci când dentina, adică partea mai moale a dintelui care se află sub smalț, este expusă mediului exterior.
Care sunt cauzele apariției hipersensibilității dentare?
Există două mari cauze care pot determina apariția hipersensibilității dentare, anume retragerea gingiilor sau deteriorarea smalțului.
Retragerea gingiilor – acest lucru poate fi determinat de mai multe operațiuni, precum periajul excesiv al dinților sau cel agresiv. De asemenea, îmbătrânirea poate fi un factor sau chiar afecțiunile gingivale prelungite, adică gingivita sau boala paradontală.
Deteriorarea smalțului – aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori care acționează asupra smalțului, suprafața dură exterioară a unui dinte.
• Scrâșnirea dinților, noaptea sau ziua, poate duce, în timp, la deteriorarea smalțului;
• Periajul excesiv sau agresiv al dinților este, de asemenea, o cauză a deteriorării smalțului;
• Eroziunea acidă este determinată de consumul de alimente și băuturi acide, precum băuturi carbogazoase sau sucuri de fructe;
• Trauma ocluzală este datorată unor contacte ocluzale anormale (dinții care sunt înghesuiți nu calcă bine unul pe altul și atunci unii dinți sunt suprasolicitați, ducând în timp la eroziunea lor).
Cum se tratează hipersensibilitatea dentară?
Această afecțiune poate fi tratată cu ajutorul pastelor de dinți cu soluții fluorurate, a apei de gură cu fluor sau realizând un periaj corect, cu o periuță de dinți cu fire moi, care trebuie schimbată o dată la trei luni. De asemenea, stomatologul poate aplica geluri locale fluorurate.
În orice caz, îți recomandăm să mergi la medicul stomatolog atunci când simți mai des durerile acestea acute, pentru că numai el poate determina dacă suferi de hipersensibilitate dentară.