Cancerul oral: Cauze, Simptome, Tratament
Cancerul oral, numit și cancer bucal sau tumoră malignă orală, este un tip de cancer care apare sub forma unor leziuni sau excrescențe la nivelul zonei bucale: la nivelul limbii, buzelor, mucoasei obrajilor, gingiei, palatului dur și moale (cerul gurii), dar și la nivelul glandelor salivare, amigdalelor sau orofaringelui.
În fazele incipiente ale bolii, semnele nu sunt vizibile cu ochiul liber. De aceea, specialiștii Mystic Dent, cabinetul stomatologic din Sectorul 2, te sfătuiesc să te prezinți la un consult dentar de rutină de cel puțin 2 ori pe an, întrucât, pe măsură ce se extinde, cancerul bucal devine foarte dureros, iar boala poate să avanseze rapid.
Cauze
Persoanele predispuse la această afecțiune sunt cei care au o vârstă medie de 60 de ani. Cancerul oral este mai frecvent la bărbați decât la femei și apare pe fond genetic, însă și în urma unui stil de viață mai puțin indicat. Haideți să vedem care sunt cauzele acestuia:
1. MUTAȚII GENETICE ÎNNĂSCUTE ȘI VIRUSURI: Persoanele care suferă de Anemia Fanconi au până la 500 de ori mai mari șanse să dezvolte cancer oral. Un alt sindrom vinovat de apariția acestei afecțiuni este Diskeratoza congenitală, care crește riscul de cancer bucal la vârste timpurii. De asemenea, Papiloma virus poate cauza cancerul oral, întrucât afectează membranele umede, inclusiv cavitatea bucală și gâtul. Aceasta se poate transmite prin contact sexual normal sau oral.
2. FUMATUL ȘI ALCOOL-UL: Cancerul bucal este cu până la 50% mai prezent în cazul persoanelor fumătoare. De ce? Pentru că tutunul atacă țesuturile din cavitatea orală și scade imunitatea. În combinație cu alcool-ul, acesta se poate instala mult mai rapid.
3. EXPUNEREA LA RADIAȚII ULTRAVIOLETE: Dacă o persoană se expune în mod excesiv la soare în orele nepotrivite sau la radiații ultraviolete, este mult mai predispusă la cancer la nivelul buzelor.
4. O DIETĂ DEZECHILIBRATĂ: O dietă săracă în fructe și legume favorizează apariția cancerului oral. Totodată, evitarea alimentelor prelucrate scad riscul apariției afecțiunii.
Simptome
1. Leziuni sau pete de culoare albă sau roșie
2. Durere acută care nu se ameliorează
3. Inflamații la nivelul buzelor care nu se vindecă
4. Căderea dinților
5. Dificultăți la înghițire sau în momentul vorbirii
6. Nodul la nivelul gâtului
7. Scăderea bruscă în greutate
Tratament
1. INTERVENȚII CHIRURGICALE: îndepărtarea tumorii sau regiunii de țesut osos din jur pentru îndepărtarea celulelor canceroase. De asemenea, se apelează și la o reconstrucție, cu scopul ca pacientul să redobândească abilitatea de vorbi și de a mânca.
2. RADIOTERAPIA: este complementară intervențiilor chirurgicale și implică adverse precum apariția dificultăților de vorbire și la mestecat, a hipoacuziei, a hipotiroidismului și a altor manifestări similare.
3. CHIMIOTERAPIA: se recomandă în cazul unui cancer avansat, înaintea intervenției chirurgicale și a radioterapiei, pe o perioadă mai lungă de timp, cu scopul de a încetini sau de a bloca dezvoltarea cancerului.
La Mystic Dent, cabinetul stomatologic din Lacul Tei, specialiștii noștri în medicină dentară te așteaptă în cele mai bune și sigure condiții, indiferent de problema cu care te confrunți. Programează-te acum pe site-ul nostru, unde vei regăsi și un formular de triaj online. După completarea acestuia, programarea îți va fi confirmată și te așteptăm exact la ora stabilită, pentru a evita aglomerarea cabinetului, din motive de siguranță în această perioadă.