Cancer de buze: tot ce trebuie să știi

Cancer de buze: tot ce trebuie să știi

Cancerul de buze este considerat un tip de cancer oral și poate apărea oriunde de-a lungul buzei superioare sau inferioare, dar este cel mai frecvent pe buza inferioară. Factorii de risc pentru cancerul de buze includ expunerea excesivă la soare și consumul de tutun.

Tratamentul pentru această boală implică de obicei o intervenție chirurgicală pentru a elimina cancerul. În funcție de gravitatea situației, ea poate fi o procedură minoră, cu impact minim asupra aspectului dumneavoastră, sau poate fi necesară o intervenție chirurgicală mai extinsă. Planificarea și reconstrucția atentă vă pot păstra capacitatea de a mânca și de a vorbi în mod normal și, de asemenea, pot obține un aspect satisfăcător după intervenție chirurgicală.

Semnele și simptomele cancerului de buze includ:

  • o decolorare ușoară a buzei;
  • o rană pe buză care nu se vindecă;
  • furnicături, durere sau amorțeală a buzelor sau a pielii din jurul gurii;

Când trebuie consultat un medic specialist

O persoană ar trebui să consulte un medic sau un dentist cu privire la orice modificări neobișnuite ale buzelor sau gurii, în special noduli sau alte leziuni care nu se ameliorează de la sine.

Vizitele regulate la dentist cresc probabilitatea de a detecta precoce cancerul de buze și alte tipuri de cancer oral. Este deosebit de important pentru persoanele cu un risc mai mare de a dezvolta cancer de buze să facă controale dentare regulate.

Factorii care vă pot crește riscul de cancer de buze includ:

  • Consumul de tutun de orice fel, inclusiv țigări, trabucuri, pipe, tutun de mestecat și tutun, printre altele;
  • Piele deschisă, palidă;
  • Expunerea excesivă la soare a buzelor;
  • Un sistem imunitar slăbit.

Pentru a reduce riscul de cancer de buze, puteți:

  • Renunțați la tutun. Consumul tutunului, fie că este fumat sau mestecat, expune celulele din buze la substanțe chimice periculoase care cauzează cancer.
  • Evitați expunerea la soare în mijlocul zilei. Programați activități în aer liber pentru alte momente ale zilei, chiar și în timpul iernii sau când cerul este înnorat.
  • Utilizați o cremă cu protecție solară cu spectru larg, cu un SPF de cel puțin 30, chiar și în zilele înnorate. Aplicați cu generozitate protecție solară și reaplicați la fiecare două ore – sau mai des dacă înotați sau transpirați.
  • Evitați paturile de bronzare. Paturile de bronzare emit raze UV și vă pot crește riscul de cancer de buze.

Detectat din timp, șansele de combatere a cancerului de buze sunt foarte ridicate – de aceea este foarte important să vă adresați medicului stomatolog de când depistați primele simptome. Controalele regulate pot, de asemenea, să ne ajute să depistăm orice problemă medicală are riscul de a se dezvolta. Vă așteptăm pentru un control de rutină la cabinetul Mystic Dent din Bdv. Lacul Tei, Nr. 123, sector 2. Pentru programări online, accesați link-ul de aici.