Bruxismul – o afecțiune a omului modern

Bruxismul – o afecțiune a omului modern

Te-ai trezit vreodată cu dureri dentare, de maxilar și de cap? Ți s-a spus până acum că scrâșnești din dinți în timpul somnului, noaptea sau, involuntar, în timpul zilei? Atunci trebuie știi că faci parte din cei 30-35% din adulții zilelor noastre, care se confruntă cu bruxismul, o afecțiune care apare uneori și la copii. Și pentru că orice problemă ascunde anumite cauze și efecte, specialiștii Mystic Dent sunt gata să ți le prezinte.

Cauzele din spatele bruxismului:

Bruxismul poate avea numeroase cauze, fiind asociat fie cu problemele căilor respiratorii, cum ar fi apneea în somn, cu probleme dentare, adică o mușcătură anormală, dar și cu un stil de viață stresant – starea anxioasă și hiperactivitatea.
De cele mai multe ori, bruxismul declanșat ziua are la bază probleme de natură nervoasă sau de ocluzie, pe când cel apărut noaptea se declanșează din cauza problemelor respiratorii sau din cauza unui somn agitat.
La copii, această afecțiune este mai rar întâlnită și apare în perioada creșterii dinților de lapte și în perioada creșterii celor permanenți. Specialiștii recomandă ca bruxismul să fie atent supravegheat la copii, întrucât în cazul în care continuă și odată cu dentiția permanentă, poate cauza dureri ale maxilarului, de cap și poate deteriora dinții.

Efectele declanșate de bruxism:

Chiar dacă scrâșnitul dinților nu pare să aibă, la prima vedere, efecte secundare negative, este bine de știut că, odată cu trecerea timpului, acestea vor apărea. Fisurarea smalțului dinților, modificarea formei și tocirea dinților sunt efectele care se pot vedea la nivelul danturii și pot influența obiceiurile zilnice, cum ar fi consumul de băuturi calde sau reci, ce creează disconfort. De asemenea, pot să provoace și o serie de alte probleme – destabilizarea dinților din alveole, pătrunderea mai ușoară a bacteriilor în gingii, apariția abceselor și infecțiilor dentare.
Alte probleme corelate acestei afecțiuni sunt: dureri musculare locale, dureri de cap, deteriorarea structurii osoase a articulației maxilare, sindromul articulației temporo-mandibulare și chiar și modificări faciale. De obicei, persoanele care suferă de bruxism confundă această problemă cu alte dureri, cum ar fi: nevralgii, dureri în zona gâtului, a urechilor sau ale cefei.

Ce soluții îți oferă Mystic Dent pentru a scăpa de disconfortul creat de bruxism.

În general, tratamentul pentru bruxism constă în crearea unei gutiere dentare, ce va împiedica frecarea dinților și va contribui la relaxarea mușcăturii. De asemenea, te sfătuim să încerci metode de relaxare, să îți păstrezi calmul în momentele dificile sau, în cazul în care nu poți gestiona problemele zilnice, să încerci să cauți ajutor specializat.
Dacă și tu te confrunți cu unul dintre aceste simptome, specialiștii noștri te așteaptă la un consult, pentru a identifica factorii care stau la baza afecţiunii şi a începe tratamentul corespunzător.