Albirea naturală a dinților: realitate vs. mituri

Când vine vorba de albirea dinților, este posibil să vezi multe metode diferite prezentate online și în reviste – de la gomaj cu la cărbune până la clătiri cu ulei de cocos sau turmeric. Nu este o surpriză faptul că albirea făcută acasă este printre subiectele cele mai discutate.

Zâmbetele sănătoase vin în multe nuanțe și este tentant să credem că ingredientele din bucătăriile noastre ar putea deține cheia unui zâmbet mai luminos. Totuși, doar pentru că o metodă este naturală nu înseamnă că este sănătoasă. De fapt, albirea dinților acasă poate face mai mult rău decât bine dinților. Iată care este adevărul din spatele unor mituri despre albirea dentară făcută acasă:

FRUCTE

Mit:

Abordarea aceasta este interesantă, promite dinți mai albi și mai luminoși folosind alimente care ne sunt la îndemână. Acestea sunt în mod natural acide (cum ar fi lămâi, portocale, oțet de mere), conțin enzime digestive (cum ar fi ananas sau mango) sau sunt alimente ușor abrazive (cum ar fi bicarbonatul de sodiu).

Realitate:

Consumate în mod normal, fructele sunt o alegere excelentă. Cu toate acestea, fructele și oțetul conțin acizi care pot deteriora smalțul în timp, dacă încercați constant să îți periezi dinții folosind aceste alimente. Smalțul este stratul subțire exterior al dinților care te protejează de sensibilitatea și cavitățile dentare.

CONDIMENTE ȘI ULEIURI

Mit:

Clătirile cu uleiuri, cum ar fi uleiul de cocos sau utilizarea condimentelor precum turmericul (curcuma), vă pot ajuta să vă albiți dinții.

Realitate:

Nu există dovezi științifice fiabile care să arate că aceste tipuri de clătiri cu ulei de cocos sau turmeric albesc dinții. Păstrați uleiul și condimentele pentru mese sănătoase. 😊

GOMAJ și FRICȚIUNE

Mit:

Aceste metode susțin că perierea dinților cu ingrediente precum cărbune activ sau o pastă de bicarbonat de sodiu-peroxid de hidrogen va aduce o strălucire înapoi zâmbetului tău.

Realitate:

Dimpotrivă, folosirea de materiale care sunt prea abrazive pe dinți îi poate face să pară mai galbeni. Smalțul este ceea ce cauți să albesti, dar dacă folosești un exfoliant prea dur, îl poți deteriora. Când se întâmplă acest lucru, următorul strat al dintelui poate deveni expus – un țesut mai moale, galben numit dentină.

Încă te interesează albirea?

Cele mai bune modalități naturale de a-ți menține dinții albi sunt obiceiurile sănătoase de zi cu zi, inclusiv:

  • Spălarea dinților de două ori pe zi timp de două minute
  • Folosiți o pastă de dinți cu scop de albire
  • Curățarea între dinți o dată pe zi cu ață dentară
  • Limitarea alimentelor care vă pătează dinții, cum ar fi cafeaua, ceaiul și vinul roșu
  • Fumatul
  • Vizite regulate la medicul dentist pentru controale și curățenii

Dacă dorești să încerci un anumit produs sau serviciu de albire, discută cu medicul dentist înainte de a începe. Există opțiuni de albire la domiciliu care au fost testate pentru a fi sigure și eficiente pentru dinții tăi.

Albirea poate să nu funcționeze pe toți dinții și, dacă ești doritor, unele metode – fie la domiciliu, fie în cabinetul stomatologic – pot fi mai bune pentru dinți decât altele.