5 tipuri de dispozitive de proteză dentară

5 tipuri de dispozitive de proteză dentară

Dispozitivele de proteză dentară pot face mult mai mult decât să vă îmbunătățească zâmbetul, inclusiv să înlocuiască sau să repare dinții lipsă sau deteriorați. Un dinte lipsă vă poate afecta capacitatea de a mesteca și vă poate crește riscul de îmbolnăvire a gingiilor. De asemenea, un dinte lipsă poate afecta sănătatea osoasă a maxilarului și poate pune în pericol alți dinți.

Există mai multe tipuri de aparate dentare fixe, cum ar fi coroanele și implanturile, și dispozitivele detașabile, inclusiv protezele totale sau parțiale, care pot fi scoase după cum este necesar.

În acest articol, trecem în revistă cinci tipuri de dispozitive de proteză dentară, astfel încât să puteți avea o discuție informată cu medicul dentist despre care ar putea fi cel mai potrivit pentru dvs.

1. Coroana dentară

O coroană dentară este o formă prin care putem acoperi un dinte deteriorat.

O coroană poate fi realizată din metal sau porțelan. Coroanele tind să fie soluții bune pe termen lung pentru dinții care au fost ciobiți, crăpați sau deteriorați.

Obținerea unei coroane necesită adesea două consultații. Într-un proces tipic pentru o coroană dentară, un dentist va:

  • Obține formă mușcăturii dvs.
  • Tratează eventualele carii din dintele deteriorat (dacă este necesar).
  • Pilește dintele pentru a-l pregăti pentru a primi o coroană.
  • Așează o coroană temporară pe dinte în timp ce o coroană permanentă este realizată într-un laborator.
  • După câteva zile, puneți o coroană permanentă care este cimentată pe loc.

Coroanele sunt considerate o soluție relativ permanentă. Odată ce o coroană este pusă, ar trebui să dureze 5 până la 15 ani sau chiar mai mult dacă este întreținută corespunzător.

2. Implantul dentar

O opțiune de înlocuire a unui dinte lipsă este implantul dentar. Acest tip de proteză este plasat în osul maxilarului și menținut pe loc pe măsură ce se formează material osos nou în jurul acestuia.

Iată procedura tipică pentru un implant dentar:

  • Un implant (un dispozitiv asemănător șurubului) este mai întâi introdus în osul maxilarului.
  • Medicul dentist poate adăuga un bont care ține coroana. Dacă osul din jurul implantului trebuie să se vindece mai întâi, bontul va fi adăugat câteva luni mai târziu.
  • coroană este cimentată pe bont pentru a se potrivi cu dinții din jur.

Implanturile sunt de obicei dispozitive durabile care pot avea un impact pozitiv asupra calității vieții.

3. Puntea dentară

Atunci când unul sau mai mulți dinți lipsesc, o punte dentară este un compromis între proteze și implanturi.

După cum sugerează și numele, o punte dentară este menită să compenseze un gol lăsat de dinții lipsă. Puntea dentară este de obicei ancorată de dinții naturali la ambele capete ale golului și poate fi făcută din unul sau mai mulți dinți falși. În unele cazuri, o punte poate fi atașată la un implant pentru o mai mare securitate și stabilitate.

Puntea dentară este adesea făcută din porțelan pentru a arăta ca dinții naturali și trebuie periată în mod regulat. Ajutoare speciale pentru folosirea aței dentare, numite dispozitive de înfilare, pot fi necesare pentru a introduce ața între punte și linia gingiei.

Iată procesul tipic pentru obținerea unei punți dentare:

  • La prima consultație, dinții de ancorare de pe ambele părți ale punții sunt piliți și se face amprenta gurii dumneavoastră. Se poate face o punte temporară pentru a umple golul, în timp ce una permanentă va fi realizată în câteva zile.
  • La a doua programare, puntea permanentă este montată. Orice ajustări minore necesare sunt făcute astfel încât puntea să arate natural și să funcționeze cu mușcătura dvs naturală. Puntea dentară este apoi cimentată pe loc.

O punte dentară bine făcută poate dura zeci de ani, dar 5 până la 15 ani.

4. Proteze dentare

Protezele sunt dispozitive protetice care se potrivesc perfect pe gingii și arată și funcționează ca dinții naturali. Mai sunt denumiți și dinți falși.

Numărul dinților lipsă, cât și preferințele dvs. vă vor ajuta să determinați ce tip de proteză este cea mai bună pentru dvs. Cele mai comune tipuri de proteze includ:

  • Protezele complete vă înlocuiesc toți dinții și trebuie îndepărtate zilnic pentru curățare.
  • Protezele parțiale detașabile înlocuiesc unii, dar nu toți dinții tăi.
  • Protezele parțiale fixe sunt cunoscute și sub denumirea de punți susținute pe implant.
  • Protezele reținute de implant sunt fixate pe implanturi, dar trebuie îndepărtate zilnic pentru curățare (numite și proteze snap-in).
  •  

5. Fațete dentare

Fațetele pot ajuta la îmbunătățirea culorii și aspectului dinților naturali prin acoperirea lor cu o coajă subțire, cu aspect natural.

Iată procesul tipic pentru montarea fațetelor:

  • Stomatologul vă va șlefui smalțul de pe dinți și vă va lua o amprenta gurii dvs.
  • Folosind amprenta, tehnicienii de laborator vă vor face furnirurile din porțelan sau dintr-un material compozit cu rășină. Procesul poate dura câteva zile sau săptămâni.
  • Fațetele sunt apoi cimentate pe dinți. O lumină ultravioletă este folosită pentru a întări rapid cimentul care menține fatetele atașate de dinți.

Trebuie să aveți dinți relativ sănătoși pentru a susține o fațetă. Ele pot dura 10 până la 15 ani înainte de a trebui înlocuite.

Care sunt beneficiile acestor dispozitive dentare despre care am vorbit mai sus?

Aceste soluții dentare vă pot oferi unul sau mai multe dintre următoarele beneficii:

  • îmbunătățirea aspectul dinților dvs, sporind încrederea și stima de sine;
  • îmbunătățirea capacității de a mesteca, permițându-vă să adoptați o dietă sănătoasă;
  • menținerea stării de sănătate și rezistența maxilarului;
  • protejarea împotriva bolilor gingiilor care pot duce la probleme grave de sănătate.

Obținerea unui dispozitiv de proteză dentară poate fi o decizie care vă poate schimba viața.  Vă poate îmbunătăți zâmbetul și modul în care vă simțiți cu privire la aspectul dvs., vă poate îmbunătăți sănătatea orală și poate evita problemele legate de nutriție, digestie, boli ale gingiilor.

Consultați un dentist pentru a găsi soluția protetică potrivită pentru nevoile dvs. dentare și pentru a decide care ar putea fi cea mai bună pentru sănătatea dumneavoastră și bugetul dumneavoastră.