5 băuturi care îți corodează dinții

Alimentele și băuturile pe care le consumi îți pot afecta smalțul și pot cauza eroziunea dentară. Întrucât majoritatea românilor consumă zilnic cel puțin o băutură cu zahăr, poate ar fi bine să fii atent la ce lichide preferi și dacă se găsesc în topul celor 5 băuturi care îți corodează dinții:

  1. COLA

Potențialul extrem de coroziv al băuturilor precum Coca-Cola și Pepsi este de aproximativ 10 ori mai mare decât al sucurilor naturale. Vinovatul – cantitate masivă de zahăr, amestecată cu acid citric, malic, tartric și fosforic. Această combinație de acid și zahăr reprezintă o dublă amenințare la adresa smalțului și poate provoca fisurări, durere, sensibilitate și îngălbenirea dinților.

  1. ENERGIZANTE

Poate îți oferă o doză rapidă de energie, dar băuturile energizante ar putea provoca leziuni ale dinților. Problema băuturilor energizante este că au o cantitate mare de acid citric, folosit pentru a spori aroma și pentru a păstra termenul de valabilitate. Conținutul ridicat de acid atacă și subțiază smalțul în timp.

  1. SUC DE FRUCTE

Chiar dacă sunt pline de vitamine și antioxidanți, îți recomandăm să limitezi consumul de sucuri de citrice și fructe de pădure. Plin de acizi care îți atacă dinții, consumul de suc de fructe este legat de creșterea eroziunii smalțului.

  1. ALCOOL

Alcoolul amestecat cu zahăr poate deteriora pe termen lung smalțul dinților. Dacă dinții sunt expuși continuu la alcool, smalțul începe să se deterioreze foarte mult până la punctul în care este posibilă dezvoltarea unei carii dentare de-a lungul a câteva zile.

  1. BĂUTURI SPORTIVE

Băuturile sportive care sunt concepute pentru a „revitaliza” și „hidrata” îți pot provoca de până la 30 de ori mai multă eroziune a smalțului decât apa. Pline de zahăr și conținut acid, aceste băuturi invadează și apoi descompun smalțul, ducând în cele din urmă la cariile dentare.

Reducerea consumului zilnic al acestor băuturi poate ajuta la diminuarea eroziunii dinților. Dacă îți este sete, cea mai bună opțiune este întotdeauna apa. Apa potabilă ajută la creșterea nivelului de salivă și neutralizarea acizilor, necesare pentru a-ți menține smalțul sănătos. Pentru mai multe informații sau pentru a programa un consult, poți să ne contactezi prin telefon, la 0757 017 017, sau pe website-ul nostru, aici.